Blu Ray Disc

We zijn inmiddels allemaal wel gewend aan de kwaliteit van DVD en digitale televisie. De overgang van de videotape (VHS en S-VHS) naar DVD was een grote sprong voorwaarts in kwaliteit van zowel beeld als geluid. De stap van DVD naar Blu-ray-disc is hiermee te vergelijken. De naam Blu-ray-disc is afgeleid van de blauwe kleur laser die gebuikt wordt in tegenstelling tot de rode laser (CD/DVD).

De beeldkwaliteit bij gebruikmaking van Blu-ray-disc is nóg beter dan u gewend bent van DVD. Wel is het aan te bevelen minimaal over een HD-ready beeldscherm te beschikken, maar nog beter is Full-HD televisie. Het verschil in deze twee technieken zit hem in de beeldlijnen:

  • HD-ready heeft verticaal 720 beeldlijnen
  • Full-HD heeft vertikaal 1080 beeldlijnen

Omdat beeldmateriaal op DVD formaat over minder beeldpunten (720*576) beschikt kunnen foutjes soms duidelijker zichtbaar zijn. Bij gebruik van Blu-ray-disc fims is dit verschil er niet, het is namelijk gelijk aan Full-HD (1920*1080 beeldpunten). Dit alles is mogelijk dankzij de veel grotere opslagcapaciteit van de Blu-ray-disc.

De geluidskwaliteit is bij Blu-ray-disc verder berbeterd en verhoogd naar achtkanaals surround geluid. Bij DVD lag dit op 6 kanalen. De nieuwere standaarden voor surround zijn Dolby Digital TrueHD en DTS Master Audio.

BD Live is een verzamelnaam voor alle netwerkopties die Blu-ray kan bieden. Blu-ray spelers kunnen namelijk uitgerust zijn met een netwerkaansluiting (Profile 2.0). Inwendige software in de Blu-ray speler (firmware) kan zo ingeladen worden, maar ook kunnen blu ray titels van extras worden voorzien via deze netwerkverbinding (bonusmateriaal, commentaar, soundtracks). Ook wordt de Blu-ray-disc ingezet als drager voor games en via de netwerkverbinding kan met andere spelers (wereldwijd) gespeeld worden.