Computer schoonmaken

Hoe kunt u het beste uw computer-schoonmaken. In uw nieuwe of oudere computer zal naar verloop van tijd stof komen. Het is raadzaam de computer en toebehoren af en toe te reinigen, omdat opgehoopte stof de doorstroom van lucht voor de koeling van PC onderdelen nadelig beinvloed en zelfs brand kan veroorzaken.

Voordat u begint met het schoonmaken is het belangrijk de stroom eerst helemaal van uw PC af te halen.

Bepaalde onderdelen in uw computer zijn gevoelig voor statische elektriciteit. Om beschadigingen te voorkomen wordt ook wel een polsband aanbevolen, een antistatisch bandje waarmee u zichzelf aardt. Computer- en electronicazaken verkopen deze polsbandjes. Gebruik een stofzuiger met plastic opzetstuk, raak geen pc onderdelen aan met metalen delen van bijvoorbeeld de stofzuiger.

Met een kwastje en de stofzuiger verwijdert u stof. In plaats van alleen een stofzuiger is het gebruik van een speciale spuitbus met lucht handiger. Deze spuitbussen zijn verkrijgbaar bij de computerspeciaalzaak. Met de spuitbus kunt u de moeilijk bereikbare plaatsen ook schoonblazen, denk aan de processorkoeler en koelers van bijvoorbeeld de grafische kaart. Zuig het weggeblazen stof dan gelijk weer op met een stofzuiger. Ga niet met uw mond blazen; dit kan vocht op onderdelen brengen!

Muis schoonmaken

Optische muizen zijn niet erg schoonmaak-gevoelig. Toch is het aan te bevelen de buitenkant af en toe te ontdoen van aangekoekt vuil. Het comfort zal toenemen, de muis glijdt beter als hij schoon is.

Monitor schoonmaken

Tijdens het gebruik kan een monitor bevuild raken. Elektronicawinkels en de meeste computerspeciaalzaken hebben speciale reinigingsmiddelen voor LCD- en plasmaschermen. Gebruik geen reguliere schoonmaakmiddelen op alcoholbasis of spiritus; deze kunnen de coating aantasten. Gebruikt u een vochtig (water) zacht doekje, druk dan niet te hard. LCD schermen zijn kwetsbaar. Gebruik nooit schurende materialen, deze kunnen onherstelbare schade aanbrengen.