Op deze pagina gaan we u digitale-fotografie-tips aan de hand doen. U leest hoe u (met uw digitale camera) tot betere resultaten kan komen zonder daar veel moeite voor te doen. Neem onderstaande digitale-fotografie-tips tot u, investeren in extra apparatuur of software is niet noodzakelijk
Macro opnamen
Macro opnamen (zeer dichtbij) geven vaak een gedetailleerd beeld en zijn boeiend om naar te kijken. Varieer daarom zoveel mogelijk en vergeet niet geregeld dicht op het te fotograferen object te gaan zitten. Inzoomen is ook een optie, maar dan moet u meestal de camera zeer stil houden om geen bewogen foto’s te maken.
Invalshoek
De invalshoek van waaruit u fotografeert kan (en zou moeten) variëren. Hiermee bedoelen we het gezichtspunt, ook wel perspectief genoemd. Houd de camera bijvoorbeeld dan weer erg laag en vervolgens weer ver boven u. U verkrijgt op deze manier een levendige reportage. Het op de grond zetten van uw camera kan soms erg leuke effecten geven.
Flitsen
Flits alleen als het niet anders kan of als u juist door te flitsen betere foto’s maakt (dit is bijvoorbeeld het geval bij veel tegenlicht. In de meeste gevallen maken flitsers in donkere ruimten de foto’s er niet mooier op, eerder onnatuurlijk.
Compressie mode
Vaak kunt u op een camera een keuze maken in de compressie mode die wordt toegepast. Dit wil zeggen dat de camera een optie heeft om een lichter bestand van uw foto te generenen en zo ruimte op uw geheugenkaart bespraart. Deze compressie gaat ten koste van de kwaliteit van de opname. Kies, als u een geheugenkaart moet aanschaffen voor voldoende ruimte. U hoeft dan niet bezuinigen op de kwaliteit van uw opnamen en kunt naar hartelust materiaal maken.
Tijdstip van fotograferen
Wanneer de zon laag staat maakt u de mooiste foto’s. ’s Avonds en ’s ochtend fotograferen is dus aanbevolen.
Tip voor landschapsfoto’s
Maakt u een landschapsfoto, probeer daar dan een rood object in mee te nemen (wanneer dit mogelijk is natuurlijk). Rood is een erg contrasterende kleur en geeft daarom een bijzonder mooi effect aan met namen foto’s die buiten genomen worden.
Met achtergrondlicht fotograferen
Als er veel achtergrondlicht is van bijvoorbeeld de lucht, ga dan dichter op het te fotograferen object staan. Het effect hiervan is dat het object, bijvoorbeeld een persoon, niet te donker in beeld komt. Zet eventueel de flitser nu handmatig aan.
Foto’s bewerken
Met fotobewerkingsprogramma’s kunt u achteraf uw digitale afbeeldingen bewerken, onderstaande link geeft u een overzicht van freeware (gratis) programma’s die u hiertoe kunt gebruiken
De meeste camera’s beschikken over een groot geheugen die u kunt gebruiken om ruim foto’s te “schieten”. Doe dit ook en maak zoveel foto’s als u kunt! Op uw pc selecteert u de beste exemplaren, de anderen gooit u weg.