E-readers uitleg

eReaders zijn speciaal voor het lezen van tesksten ontwikkelde apparaten. De teksten kunnen in de vorm van digitale kranten, boeken of tijdschriften voorkomen. De krant wordt in dat geval een ePaper genoemd en het boek de eBook. Verwar de eReaders niet met internet-tablets als bijvoorbeeld de i-Pad. Dit zijn namelijk handzame computertjes voor internetten, e-mailen, films en games. Tablets hebben niet als specifiek doel het lezen van boeken of kranten.

De e-boeken kunt u op de reader zetten door deze aan een computer te koppelen met een USB-kabel of via een draadloze verbinding. Draadloos moet de betreffende eReader dan wel ondersteunen.

Er zijn veel verschillende vormen en maten E-bookreaders in de handel en ook de prijzen variëren sterk. De techniek waarmee gewerkt wordt heet E-inkt en werkt zonder zogenaamde backlight. U hebt dus altijd omgevingslicht nodig om te kunnen lezen (of kunstmatig omgevingslicht in de vorm van bijvoorbeeld een lamp naast uw bed, als u voor het slapen gaan wilt lezen.

Een belangrijke persoonlijke overweging voor aanschaf van een eReader is de grootte van het scherm. Dit heeft niet alleen met de lettergrootte en -leesbaarheid te maken, maar ook of er kranten op gelezen moeten worden of alleen e-boeken. Ook het gewicht van het apparaat kan een belangrijk koopargument zijn; een eReader moet lekker in de hand liggen. Zeker als u het apparaat langere tijd achter elkaar gebruikt.