Aan het einde van de vorige eeuw (halverwege de jaren negentig) werd het internet populair bij het grotere publiek. De eerste jaren was het normaal om met een inbelmodem over de telefoonlijn op lage snelheden op het internet sites te bezoeken. Het grootste nadeel van deze manier van internetten was het kostenplaatje (telefoontikken) en de snelheid.
Glasvezel-uitleg Hier en nu Na deze eerste jaren kwam ADSL snel in opmars. Het werd mogelijk om tegelijk op internet te surfen �n telefonisch bereikbaar te blijven. Bovendien werd een vast tarief voor onbeperkt internet normaal. Nieuwe diensten kwamen sinds 2000 via internet beschikbaar, waaronder televisie kijken via het ADSL netwerk. Voor televisie, films op internet kijken, grote bestanden delen, online gamen en meerdere computers en toepassingen gelijktijdig gebruiken is ADSL niet snel genoeg.
Glasvezel-uitleg Wat is glasvezel? Een manier waarop data veel sneller verzonden kan worden. Een glasvezel is een haardunne draad van helder, sterk en buigzaam glas. Een mooi voorbeeld van glasvezel zijn de lichtgevende draadjes van moderne kerstvesiering.
FttH betekent Fiber to the Home en wil zeggen dat de glasvezel tot aan de woning loopt. Een speciale aansluiting, een zogenaamde FTU, wordt in de meterkast geplaatst. Bij FttC, Fiber to the Curb, loopt de glasvezel tot aan de wijkcentrale en is het laatste stuk tot aan de woning nog koper.
Ideaal aan glasvezel is dat het een grote hoeveelheid data snel over grote aftand kan transporteren. Er word laserlicht door de vezel heen gestraald. Internetdiensten via glasvezel zijn op dit moment al mogelijk in verschillende plekken in Nederland. Via de sites glashart.nl en kpnglasvezel.nl krijgt een een beeld van de plaatsen waar aan glasvezeldiensten voor de particuliere markt gewerkt wordt.