Harde schijf backup (XXClone / Freeware)

Een zeer eenvoudige manier om een harde schijf backup te maken is middels een externe harde schijf welke op een USB-poort van de computer wordt aangesloten. De meest simpele gedachte is dan het kopiëren van alle bestanden naar deze schijf toe, eventueel met een backuptool.

Wilt u echter een exacte kopie van uw schijf hebben (de schijf met het besturingssysteem er op), dan is er meer noodzakelijk. Bij een volledige kopie van de systeemschijf kunt u namelijk na het vastlopen van de pc alles één op één herstellen. Zo’n backup moet in de regel met een Imagetool gemaakt worden, voorbeeld van een zo’n tool is Norton Ghost. Deze oplossingen zijn echter vaak niet gratis.

Op deze webpagina bespreken we een mogelijkheid om met gratis software een exacte kopie te verkrijgen die dienst kan doen in het geval van een crash van de pc. De naam van dit programma is XXClone; de freeware variant kan prima voor een harde-schijf-backup gebruikt worden.

Bij een harde-schijf-backup met XXClone wordt de hele inhoud van de harde schijf gekopieerd naar de externe harde schijf (eventueel naar een 2e interne harde schijf). Tevens heeft harde-schijf-backup van XXClone de mogelijkheid in zich om de kopie op die externe schijf opstartbaar (bootable) te maken.

Dit is te vinden onder de tap cool tools. De betaalde pro versie van XXClone kan tevens zogenaamde incremental backups maken; deze hebben het voordeel dat alleen wijzingingen in den voorgaand gemaakte backup worden bijgeplaats. De freeware versie kan dit echter niet.