Hub switch router uitleg en verschil

Hub-switch-router: De hub

Een hub doet niets anders dan een signaal “verdelen” over meerdere poorten. Een datasignaal komt via een utp-kabel bij een hub uit. Vervolgens kopieert een hub dit signaal naar al zijn poorten. Door de hub zelf wordt er verder niets met het signaal gedaan.

Hub-switch-router: De switch

De switch werkt iets geavanceerder, maar heeft feitelijk dezelfde taak als de hub. Het signaal wordt alleen gekopieerd naar één bepaalde poort van de switch, bijvoorbeeld een poort waaraan een computer verbonden is. Dit gebeurd aan de hand van MAC-adressen, zo “weet” een switch voor welke poort een signaal bestemd is. Het voordeel van gebruik van een switch ten opzichte van een router is het verminderde totale verkeer op het netwerk.

Hub-switch-router: De router

Een router regelt het verkeer tussen twee of meer netwerken. In een thuisnetwerk tussen het netwerk thuis en het internet. Een router kan ook software zijn; een computer met speciale router software regelt dan het dataverkeer. In het dagelijks gebruik hebben we het overigens meestal over een hardware router: Een klein apparaat dat altijd aan staat om bijvoorbeeld internet te regelen voor alle aangesloten computers in een woning. Ten opzichte van een switch is een router nog geavanceerder. Een router kan aan de hand van de datapakketjes die verzonden worden ook “lezen” voor wie de data in een netwerk bestemd is.