Internet radiozenders

U kunt met uw (breedband) internetverbinding en uw computer gemakkelijk naar zeer veel internet-radiozenders luisteren. Dit fenomeem wordt webradio genoemd en is een voorbeeld van zogenaamde streaming mp3. Als er een compleet geluidsbestand wordt gedownload heet dit een podcast.

De kwaliteit van webradio kan variƫren en is afhankelijk van het aantaal kilobits per seconde dat wordt gehanteerd om de radio bij u te brengen (bitrate genoemd).

Op onder andere de volgende manieren kunt u gebruik maken van webradio:Streaming MP3 (zeer bekend is Shoutcast, zie link onderaan deze pagina), op vrijwel elke mp3-player te gebruikenWindows Media Audio, gebruikt door Windows Media PlayerRealAudio van Real (u gebruikt de Real Player)

Net als met bij het “gewone” internet is het bij webradio zo dat het zeer dicht kan aansluiten bij de voorkeuren van de individuele luisteraar. U kunt precies aangeven waar uw voorkeur naar uitgaat en selecteert een station dat precies biedt waat u op dat moment naar wilt luisteren. Deze benadering wordt steeds meer uitgediept. Op sommige sites kunt u bijvooreeld al een favotiete artiest opgeven, waarna er na dit geselecteerd nummer andere vergelijkbare muziekanten worden afgespeeld.