Internetradio opslaan

Internetradio is een vorm van streaming-mp3. Via sites als Shoutcast selecteert u een zender en luistert u de muziek (live) op uw computer. Nadeel is dat internetradio-opslaan niet vanzelf gaat en terug luisteren (dus) niet kan.

Op deze pagina bespreken we een programma waarmee internetradio-opslaan mogelijk wordt gemaakt. Het is gratis en heet HarddiskOgg. Wanneer u het zip-bestand uitpakt kunt u het programma meteen opstarten zonder te installeren. In principe ondersteunt HarddiskOgg de standaarden Monkey Audio (.ape), wav en ogg. Als u in mp3 formaat wilt opslaan, dan kan dit door een mp3-encoder te downloaden in de programmamap van HarddiskOgg.

HarddiksOgg kan het geluid tevens zogenaamd normaliseren; verschillen in geluidssterkte/volume worden glad gestreken. Tevens beschikt het programma over een knop (symbool = een schaartje) waarmee u tijdens het opnemen het bestand kunt opdelen (knippen) in meedere losse onderdelen (files). HarddiskOgg geeft de nieuwe bestanden dan meteen een eigen naam.

Internetradio-opslaan kan handig zijn als er geen goede alternatieven zijn. Tegenwoordig is het echter wel zo dat van de meeste radioprogramma’s een zogenaamde podcast verschijnt. Hierop kunt u zich eenvoudig abonneren met behulp van veelal bij uw mp3-speler geleverde software (zie hiervoor de handleiding van uw mp3-speler).