IPTV digitale televisie

Met IPTV (Internet Protocol Televisie) wordt televisie over een internetverbinding bedoeld. Het is goed te vergelijken met VoIP (bellen over internet), alleen is IPTV de televisievariant.

Vaak wordt een combinatie afgenomen; (VoIP)bellen, internet en televisie van één aanbieder. Het grote voordeel van IPTV is het zenderaanbod dat enorm groot kan zijn (theoretisch) en de potentiële interactiviteit die het in zich heeft (die u kent van internet). Naast de voordelen in mogelijkheden kan ook de prijs meespelen; alle diensen van één aanbieder is vaak goedkoper. Er zijn momenteel meerdere merken verkrijgbaar; Het Net, KPN, Tele2 en Ziggo behoren tot de bekendere aanbieders.

Het begin is nu al gemaakt met Video on demand en de IPTV versie van uitzending gemist. Voor IPTV is wel een snelle internet (ADSL) verbinding noodzakelijk. Speciale apparatuur scheidt het internetverkeer en het tv-verkeer van de ADSL verbinding.

Digitale tv uitzendingen worden aangeduid met de afkorting DVB (Digital Video Broadcasting). De volgende varianten van DVB zijn mogelijk:

  • DVB-s via de satalliet (s = satallite)
  • DVB-t via de ether (t = terrestrial)
  • DVB-c via de kabel (c = cable)
  • DVB-ipi via internet (ipi = IP-based Networks)