LCD monitor advies

De monitor is een erg belangrijk onderdeel van het gehele computer-systeem. Op deze pagina een aantal aandachtspunten en tips omtrent lcd-monitor-advies. Wat is belangrijk hieromtrent voor de aanschaf van een PC?

Let op onder andere de volgende punten:Test een monitor als het mogelijk is in de winkel al op dode pixels. Dit zijn zeer kleine beeldpuntjes die uitgevallen zijn. Zo’n pixel (beeldpuntje) is dan kapot en u kijkt tegen een zwart puntje aan (het best zichtbaar op een egaal wit scherm). Lukt het niet om in de winkel hier al een test mee te doen, spreek dan vantevoren iets af met uw leverancieer in het geval er toch onverhoopt een dode pixel aanwezig is op uw nieuw aangeschafte monitor. Het valt namelijk niet altijd onder de garantie.

Kijkhoek LCD monitor

Een ander lcd-monitor-advies betreft de kijkhoek. Test bijvoorbeeld in de winkel hoe goed u de monitor nog kunt aflezen wanneer u meer vanuit een hoek naar het scherm kijkt. In het algemeen is dit geen probleem, maar wanneer er anderen mee (moeten) kijken, kan dit een belangrijk criterium zijn.

De kleuren, grijstinten en het contrast. Zo op het eerste gezicht is het moeilijk vergelijken, maar een tip is om de contrast-functie van een monitor hierbij te gebruiken. Als het contrast maximaal is ingesteld kunt u het beeld beter beoordelen. Bij een wit scherm ziet u dan enigszins donkere plekken bij minder goede beeldschermen.

De reactiesnelheid (ook wel responstijd genoemd) wordt meestal uitgedrukt in milliseconden (ms). Hoe lager de responstijd, des te beter de kwaliteit van (snel) bewegende beelden.Een laatste lcd-monitor-advies; het stroomverbruik. Deze is bij een LCD-scherm is al een stuk lager dan bij het traditionele CRT-beeldscherm (normale beeldbuismonitor). Toch kan het verstandig zijn hier even naar te kijken, let dan ook op wat de monitor aan stroom nodig heeft wanneer hij stand-by staat.