Micro Videorecorder V-Mate

De V-Mate is een micro-videorecorder (tje) van het merk Sandisk. Hij is ongeveer zo groot als een pakje sigaretten en heeft een gewicht van ongeveer 100 gram. Het medium waarop de micro-videorecorder opneemt is geen ouderwetse videocassette, maar de flashgeheugenkaart.

Op een geheugenkaart van 1 GB past ongeveer een speelfilm (in redelijk goede kwaliteit). Waneer er genoegen wordt genomen met een ietwat korreliger beeld, dan kan zelfs tot 7 uur worden opgenomen op een klein geheugenkaartje van 1 GB. Volgens leverancier Sandisk past op een 1 GB geheugenkaart 3,5 uur hoge kwaliteit video.

De achterliggende gedachte van de micro-videorecorder is echter niet eens zozeer de toepassing voor de televisie in de huiskamer, maar eerder het gebruik in allerlei mobiele apparaten als de i-Pod, de mobiele telefoon en de laptop.

De micro-videorecorder V-Mate neemt namelijk op in mp4-video formaat (gebruikt in de meeste mobiele apparaten). De V-Mate is te gebruiken met de kaartsoorten:

  • SD, mini-SD,
  • micro-SDMMCplus,
  • MMCmobileSDHC,
  • miniSDHC,
  • microSDHC,
  • MemoryStick Pro Duo

De micro-videorecorder is makkelijk aan te sluiten op een normale televisie met behulp van RCA composite video (NTSC of PAL) en audio connectie. Dit zijn de kabels (tulpstekkers) in de kleuren rood, wit en geel, ook vaak gebruikt voor het aansluiten van een gewone videocamera (bijvoorbeeld Hi8) op de tv.

Op deze wijze is het mogelijk om favoriete programma’s op te nemen op een geheugenkaart. De werking van het apparaat komt overeen met die van een traditionele videorecorder. Na opname kan de geheugenkaart (eventueel) in een mobiel apparaat gedaan worden voor gebruik in mobiele telefoon, laptop, PDA, handheld gameconsole of computer.