Minilaptops zijn kleine varianten van reguliere laptops. De apparaten worden ook wel netbooks od sub-notebooks genoemd. Al vanaf zo’n 250 euro zijn minilatops leverbaar. De meeste zichzelf respecterende fabrikanten van computers leveren deze kleine schootcomputers.
De reden dat de populariteit zo is toegenomen zit waarschijnlijk in de combinatie [verlaagde] prijs en kwaliteit. Voor relatief weinig geld krijgt men een minilaptop met Windows XP of Windows 7 Starter [of eventueel Linux]. Minilaptops zijn min of meer gepositioneerd tussen de smart phones en echte laptops in.
Minilaptops en netbooks
De smartphone [PDA] is veel kleiner en minder geschikt voor normaal internet, omdat de webpagina’s zich niet helemaal in een keer laden. Tevens zijn de toetsen op een smartphone te klein en onhandig geplaatst. De gewone laptop is eigenlijk goed te vergelijken met een reguliere pc daar waar het om gebruik gaat.
Een laptop is voor echt mobiel gebruik echter iets te groot; in de trein en onderweg is hij toch wat te onhandig en is zijn stroomverbruik net iets te royaal. De minilaptops daarentegen zitten er precies tussenin en zijn zowel comfortabel in gebruik (relatief groot scherm en normaal toetsenbord) als goed mobiel (een stuk kleiner en zuiniger dan een laptop).
Een eventueel alternatief voor de minilaptops zou de iPad kunnen zijn van Apple. De eReader [apparaat om digitaal boeken mee te lezen] is echter voor andere doeleinden gemaakt.
Minilaptops zijn het meest geschikt voor internet, msn, mail, chatten, filmpjes op internet kijken en vergelijkbaar computer gebruik. Ook tekstverwerking en werken met spreadsheets is mogelijk op de netbooks.
Het besturingssysteem is veelal Windows 7 Starter, XP of Linux. Vaak is dit gewoon door de consument te kiezen. De minilaptops kunnen goed gezien worden als aanvulling op de markt voor pc’s en laptops; bijvoorbeeld als tweede of derde machine. Ook kan er [door de relatief lage prijsstelling] goed gebruik van worden gemaakt op scholen en instellingen waar vraag is voor veel gebruikers.