Movels Mobiele Romans

Wat zijn Movels? Een movel is een boek dat gelezen kan worden in een mobiele telefoon. Het woord is een samentrekking van de woorden mobiel en novel (Engels voor roman). Mobiele telefoons vanaf pakweg 2006 kunnen over het algemeen overweg met movels. Toch is allernieuwste generatie telefoons met groter en beter beeldscherm beter geschikt voor dit nieuwe medium.

Hoewel movels in Nederland nog relatief onbekend zijn – er zijn nog niet heel veel titels verkrijgbaar – is deze vorm van boeken lezen in Japen al ontzettend populair geworden. In Japan zijn er al enkele echte bestsellers die zich kunnen meten met hun papieren varianten.

Een marketing “truck” die bij movels wordt toegepast is het gratis weggeven van het eerste hoofdstuk van een titel. Pas wanneer het hele boek gedownload wordt, betaalt de lezer het aankoopbedrag (4,50 euro – per premium SMS). Lettergroottetekstkleurachtergrondwitruimten kunnen worden aangepast. De applicatie “onthoudt” waar de lezer is gestopt; een electronische bladwijzer dus. Eén bepaald hoofdstuk doorsturen naar iemand anders mobiele telefoon moet binnenkort ook mogelijk worden.