U3 USB geheugen stick

De U3-USB-geheugen-stick is een project van de bedrijven SanDisk en M-Systems met als doel de bekende USB-geheugenstick te gebruiken als een miniatuur kantoor met alle benodigde programma’s, instellingen en documenten aan boord. U herkent een U3 geheugenstick aan het logo (zie afbeelding links). Voor de rest verschilt het medium qua uiterlijk weinig ten opzichte van een normale USB-geheugenstick.

Wanneer u echter de U3-stick in de computer op een USB-aansluiting zet, dan start automatisch het U3 startmenu (U3 launchpad), welke veel overeenkomten heeft met het vertrouwde Windows startmenu. Aan de linkerkant verschijnen de geïnstalleerde programma’s die u op iedere willekeurige computer kunt gebruiken. U kunt eenvoudig programma’s toevoegen via ‘Add Programs’ in het startmenu. Software kan gedownload worden vanaf het U3 Download Central. Wanneer software is voorzien van het U3 logo (zie afbeelding links), dan is deze zonder verdere installatie te gebruiken op iedere pc en laat deze na gebruik geen sporen na op de gastcomputer.

Software is er in diverse categorieën; van mailprogramma’s tot foto- en videobewerking. Veel van de programma’s zijn gratis te downloaden, voor anderen moet u betalen als de probeerperiode verstreken is. Het kantoorpakket OpenOffice is gratis te downloaden in een speciale versie voor U3. Wanneer u op zoek bent naar een specifiek programma en het lijkt niet aanwezig, dan loont het soms de moeite iets verder te kijken dan het U3 Download Central (bijvoorbeeld via zoekmachines).

De meeste U3-USB-geheugen-stick ’s werken op VistaXP en 2000 (met Service Pack 4). Oudere U3-sticks kunt soms Windows Vista compatible maken door een update te installeren. Op U3 sticks zit een speciale beveiliging (wachtwoord) zodat alleen de eigenaar van de stick bij de data kan. Wanneer de beveiliging uitgezet is kunnen de gegevens ook op andere dan de genoemde versies van Windows benaderd worden (in feite is het dan een normale USB-geheugenstick).

Geheugensticks worden ook wel “Memory Sticks” genoemd. Dit is echter een merknaam van Sony welke deze elektronicafabrikant gebruikt voor haar flashgeheugen (“Geheugenkaart”).