Veilig online kopen

Veilig-online-kopen begint bij de (online)winkel die u selecteert. De grotere winkels hebben over het algemeen zeer betrouwbare webversies van hun winkels. U kunt de echt grote ketens/namen dus met een gerust hart vertrouwen.

Twijfelt u ondanks de bekende naam van een keten toch nog? Dan is het zogenaamde Thuiswinkel Waarborg een extra zekerheid. In 2001 werd het Thuiswinkel Waarborg geïntroduceerd als door de Consumentenbond ondersteund keurmerk voor kopen van producten en diensten via onderandere het internet.

Wanneer u op internet een betaling moet doen, let dan op de (website)adresregel. Op beveiligde sites begint deze met https://[let op de extra s achter http]. Wanneer u een wachtwoord bij een gebruikers- of inlognaam moet maken, neem dan een niet voor de hand liggende constructie van hoofd- en kleine letters en getallen.

Maak een print van de bevestiging van aankoop en/of van de mail die u na de aankoopactie op internet vaak wordt gestuurd. Houd uw creditkaart in het visier. Bij onterechte afschrijvingen kunt u bij tijdig reageren uw geld terug vorderen [als u kunt bewijzen dat u de bedragen niet heeft uitgegeven].

Veilig-online-kopen doet u op een computer die degelijk beveiligd is tegen hackers [firewall en virusscanner], een geinfecteerde pc is namelijk een prooi voor kwaadwillenden. Zorg ervoor dat u geen slachtoffer wordt van phishing-sites. Dit zijn sites die sprekend lijken op originele sites van bekende bedrijven [ook email wordt hiervoor regelmatig gebruikt, de mails worden dan zogenaamd van gerenommeerde bedrijven verzonden]. Bij draadloos internet is het tevens aan te bevelen de draadloze verbinding goed te beveiligen.