VoIP Internetbellen

VoIP-Internetbellen-Voice-over-IP, termen die gebruikt worden om het bellen via internet mee aan te duiden. VoIP betekent voice over IP en wil zeggen dat er spraakverkeer plaats vindt over (inter)netwerken (via IP, het internet protocol).

Op de volgende manieren is telefoneren over het interet mogelijk:

  • van PC naar PC (Skype, MSN, VoIP Buster, Google Talk, Parlino)
  • IP telefonie (Pilmo, Abel internetBellen)
  • Voice over DSL (KPN Internetplusbellen, Orange (v.h. Wanadoo), Scarlet-one, Solcon, Tele2)
  • Kabel (Casema, @Home, Multikabel, UPC)

PC naar PC via peer2peer software (speciale programma’s) op uw computer. Skype en Messenger van Microsoft zijn de bekendste voorveelden. Met Voipbuster kan gratis gebeld worden naar het vaste net en naar een aantal landen.

IP-telefonie Dit is bellen over een breedband internet verbinding, vaak met extra apparatuur waarop analoge telefoons aangesloten kunnen worden. Op de apparatuur is het telefoonnummer gezet, zodat het de houder het apparaat ook op andere plekken kan koppelen aan het internet en zo op zijn vaste nummer overal te bereiken is.

Voice over DSL In tegenstelling tot IP-telefonie is het telefoonnummer nu wel gekoppeld aan de fysieke lijn. Het telefoonnummer zit in het netwerk en niet zoals bij IP-telefonie in het apparaat.

Kabel maakt gebruik van de VoIP technologie, maar dan via de kabel met behulp van een speciaal modem voor internet en telefonie. Het modem wordt op de kabel aangesloten en niet meer op het KPN-netwerk.