Wat is interactieve TV?

Wat is Interactieve TV? Het woord interactief suggereert dat er samenwerking is tussen de kijker en de aanbieder van televisie. Wat de grote providers als KPN, Tele2, UPC en Ziggo er mee bedoelen is dat de kijker zelf beslist wat hij, wanneer in hoge kwaliteit wil kijken.

Met Interactieve-TV is het mogelijk om programma’s tot een aantal dagen [vaak 10 dagen] terug te kijken. Aanvankelijk waren het programma’s van de publieke omroepen via ‘uitzending gemist’, maar dit werd al snel uitgerbeid naar de commerciele zenders. Met Interactieve-TV klikt u de programma’s met uw afstandsbediening aan en kijkt u ze in hoge kwaliteit gewoon terug via uw televisie. Met interactieve TV is het mogelijk om tijdens het rechtstreeks kijken de televisie te pauzeren [als u even naar het toilet moet of bijvoorbeeld een kopje koffie in wilt schenken]. Terug bij de TV klikt u gewoon op ‘Afspelen’ en vervolgt u het programma. Via de electonische gids is het instellen van een opname niet meer dan het aanklikken van de titel, de rest gaat vanzelf*.

Een ander verschil met de reguliere televisie is bestellen van extra diensten met de afstandsbediening van uw televisie. U kunt een film huren en deze gedurende bijvoorbeeld 48 uur bekijken. Vaak is het mogelijk extra pakketten te kiezen waar uw interesse naar uitgaat, bijvoorbeeld een voetbalpakket, erotiek of meer zenders.

Afhankelijk van de gekozen provider krijgt of koopt u een ontvanger met harde schijf bij het abonnement. Soms is een harde schijf niet eens meer nodig; de opname wordt op een server voor u klaar gezet en bewaard [zie Opnemen Pakket op de website van KPN]. Functies als opnemen, uitgesteld kijken, pauzeren, terugspoelen, geprogrammeerd opnemen en tegelijkertijd kijken naar een andere zender zijn dan extra’s waarover u beschikking hebt.