Wii balance board

Het Wii-balance-board. Wii is naam van de spelcomputer die in 2006 door Nintendo op de markt werd gebracht. Vernieuwend aan Wii is het feit dat de speler zelf veel meer beweegt dan bij traditionele spelcomputers. De joystick is bij de Wii een bewegings- en positiegevoelig apparaat, welke tijdens het spelen reageert op bewegingen van de speler. Zo wordt tennissen, autoracen, zwaardvechten, golfen of bijvoorbeeld vissen een extra realistische belevenis.

Medio 2008 is aan het assortiment spellen Wii Fit toegevoegd, welke werkt met de zogenaamde Wii-balance-board. Wii Fit is een compleet trainingsprogramma, bedoeld voor het hele lichaam. Het Wii-balance-board is een gevoelige plaat die qua uiterlijk wel iets heeft van een personenweegschaal. Het Wii-balance-board werkt samen met software die het gewicht van de persoon en de verplaatsing ervan registreert. De bewegingen van de persoon worden direct vertaalt naar acties op het tv-beeld.

Voordat men met de trainingen begint wordt een profiel aangemaakt; lengte, gewicht en leeftijd worden vastgelegd. Wii Fit en het Wii-balance-board bepalen vervolgens aan de hand van enkele balansoefeningen een zwaartepunt en de speler krijgt een Wii Fit leeftijd aangemeten (lopend van 2 tot 99). Er kan een doel gesteld worden (afvallen/aankomen) en een persoonlijke begeleider helpt de speler met zijn oefeningen. Balansoefeningen, spiertrainingen, yoga- en aerobicoefeningen zijn mogelijk. Bij sommige oefeningen moet de Wii afstandbediening (Wii-mote) in de (broek)zak gedragen worden als controller.